RAW of JPG?

RAW of JPG?

Eigenlijk was dit mijn eerste blog 2 jaar geleden. Maar toen ik ‘m laatst eens terug las, vond ik die deze beter kon. Dus ik ga gewoon nog eens een poging doen.

Facebook, ergens afgelopen week, op een fotografieforum. Vaak lees ik over dit soort berichten heen, maar op de een of andere manier intrigeerde dit bericht mij wel. De man in kwestie maakte al zijn kiekjes in RAW & JPG en gooide naderhand de RAW bestanden weg. Dit waren overigens zijn eigen woorden. Waarom ik zo geïntrigeerd was? Omdat hij een bestand maakt, dit niet gebruikt, maar gewoon weg gooit. Blijkbaar een heel bewuste keuze, dat weg gooien. Maar waarom zou je dan überhaupt in RAW fotograferen? Daar gaan we dus eens nader op in.

Allereerst: RAW, wat is dat? RAW, ook wel NEF (Nikon), CR2 (Canon), ARW (Sony) is niets meer dan het ruwe bestand uit je camera. Het vroegere negatief van je rolletje is het het beste mee te vergelijken: de foto is onbewerkt, geen correcties, alle details zijn hier nog mooi opgeslagen. Dus als je zelf wilt gaan bewerken in Lightroom of Photoshop (of een ieder ander fotobewerkingsprogramma) dan kun je dus het beste alles in RAW schieten en je lekker uitleven op het bewerken. Ten tweede: JPG (of JPEG), wat is dat dan? De camera heeft de hoogstnodige bewerkingen al voor je gedaan, en de foto is in principe klaar voor gebruik. De foto neemt veel minder ruimte in dan een RAW bestand. Een RAW bestand kan makkelijk 30-35 MB groot zijn, terwijl je met goede JPG al rond de 700 kB klaar bent. Hoeveel foto’s je dan meer kan maken op vakantie……
Je hebt bij JPG zelf echter geen enkele inbreng in de bewerking. Kun je JPG’s dan niet bewerken? Jawel, dat kan ook, maar veel beperkter, aangezien een hoop detail al weg is. Zie het als een afgedrukte foto waar je een iets aan wil bewerken: dat is een stuk moeilijker. Het voordeel van een JPG is echter wel dat je het direct vanuit je camera kan delen op bijvoorbeeld social media of met vrienden. Bovendien: de foto’s op je mobiel zijn in 99 van 100 gevallen ook allemaal JPG. Ja, er zijn mogelijkheden tot het schieten in RAW, maar wie doet dat?

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Dat is vooral een keuze. Ikzelf schiet al mijn foto’s in RAW. Ik wil zelf die controle hebben over het eindresultaat van de foto, niet de camera (en daarom schiet ik ook bijna alles in standje M: zelf controle uitoefenen). Ik kan me echter ook voorstellen dat je helemaal geen zin hebt in foto’s bewerken (en geloof me, dat is stiekem veel werk). Schieten, uploaden en delen. The Instagram-way of life. Waarom zou je veel bewerken als een filtertje op Insta net zo goed werkt, toch? Nu ga dus eens bij jezelf te rade: wat wil je doen met je foto’s? Wil je het jezelf makkelijk maken, of wil je juist je eigen touch er aan geven? Als je dat bedacht hebt: stel dan je camera in op RAW of JPG en ga lekker foto’s schieten. Of kiekjes, of beide. Doe lekker je ding, hoe jij het wil, en heb maling aan wat een ander er van vindt.

Een laatste dingetje nog. De persoon waar ik dit blog mee begon schoot foto’s in RAW én JPG. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar ikzelf zie er de toegevoegde waarde niet van in. Kost alleen maar geheugen en capaciteit van je camera (hij moet tenslotte dat bestand 2x wegschrijven). Alles komt gewoon neer op keuzes maken, vind ik. Ook hier dus. Trouwens, kiekjes en foto’s, ook zo’n dingetje, maar daarover zal ik in een volgend blog eens een ei over leggen.

Naar het overzicht

Ervaringen

Martijn took enough time to fully understand my wishes before the photoshoot. I was delighted by the creativity in the mood board he created prior to the shoot. Martijn's calm demeanor allowed me relax into my true self and have lots of fun during the photoshoot. Posing in front of Martijn's camera is by far one of my most memorable events of 2019.


Kuda Muchandibaya

Martijn heeft mijn foto's gemaakt voor mijn nieuwe website, op diverse bouwlocaties en in een studio. Hij stelt je echt op je gemak, wat het makkelijk maakt om voor de lens te staan. Vooral de foto's op locaties vind ik super en spreken meteen voor zich. Bedankt!


Hanneke Kohlmann

Martijn was onze fotograaf op de bruiloft. Het was zijn eerste opdracht. Vooraf is hij bij ons thuis geweest en hebben we samen besproken hoe we de dag wilde. We hadden er voor gekozen om geen fotoshoot te hebben, maar dingen spontaan te laten ontstaan. Dit was een enorm succes. Het lukte Martijn om "echte" momenten te vinden op onze dag en deze vast te leggen in mooie foto's. Spontaan ontstond hier en daar toch wat foto shoots met vrienden en familie. Martijn bleef ook op het feest en wist ook daar mooie momenten vast te leggen.


Karlien en Tim

Wilt u ook een fotoshoot boeken?

Stuur mij een berichtje voor meer informatie of een afspraak!

Contact